Farklılaştırılmış Eğitim Uygulamaları
Okullar eğitim öğretim faaliyetlerinin toplu olarak yapıldığı yerlerdir. Ancak günümüzde eğitimde bireysel farklılıkların öneminin artması ve fark edilmesi sonucunda bir araç, bir tutum, bir yaklaşım, bir felsefe, bir program uyarlama stratejisi, bir organizasyon stratejisi veya bir sınıf yönetimi modeli olarak Farklılaştırılmış Eğitim Uygulamaları gündeme gelmektedir.
Tüm öğrenciler farklıdır ve farklılaştırmayı destekleyen öğretmen, sınıfındaki çeşitli öğrenme ihtiyaçlarını daha iyi ele almasına ve yönetmesine yardımcı olan farklı stratejiler kullanmalıdır. Bu bağlamda farklılaştırılmış öğretim yaklaşımı; Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı’na, Vygotsky’nin Yakınsal Gelişim Alanı’na ve Gardner’ın Çoklu Zekâ Kuramı’na, beyin temelli öğretim araştırmalarına ve öğrenme stillerine dayanmaktadır.
Farklılaştırılmış öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin hazırbulunuşlukları, ilgileri, öğrenme stilleri, akademik başarı düzeyleri gibi farklılıklarından yola çıkarak her öğrencinin öğrenmesinin ileri düzeye taşınması için yapılacak planlamadır. Bu noktada hangi stratejiler daha yaygın ve etkin kullanılmalıdır?
İşbirlikçi öğrenme ve akran eğitimi, öğrencilerin birlikte çalışmasına, birbirinden öğrenmesine, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmesine izin verdiği için farklılaştırılmış öğretim için etkili bir stratejidir.
Sınıflarda çalışmalarını erken bitiren ve diğerlerinden fazla zorluk ve seçeneğe ihtiyaç duyan yetenekli öğrenciler için öz-yönelimli öğrenme ve üst biliş becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için bağlantı etkinlikleri denenebilir. Bu etkinlikler, öğrencilerin normal çalışmalarını tamamladıklarında bağımsız olarak üzerinde çalışabilecekleri devam eden görevlerdir. Daha fazla derinlik, karmaşıklık veya yaratıcılık sunabilir ve üst düzey düşünme becerileri gerektirebilirler. Bu şekilde öğrencileri sosyal ortamdan ayırmadan, farklılaştırılmış bir öğretim stratejisi geliştirilir.
Zihin haritaları, öğrencilerin bilgileri organize etmelerine, bağlantı kurmalarına ve hatırlamalarına yardımcı olan grafik düzenleyicilerdir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme tercihlerini, güçlü yönlerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine izin verdikleri için farklılaştırılmış öğretim için de mükemmeldirler.
Uygun bir format seçmek, net yönergeler ve örnekler sunmak, içeriği, süreci ve ürünü farklılaştırmak, yaratıcılığı ve kişiselleştirmeyi teşvik etmek, zihin haritalarını gözden geçirmek ve paylaşmak farklılaştırılmış öğretim için bir başka yol olarak sunulmaktadır.
Sınıflarda öğrenci özerkliğinin ve motivasyonunun teşvik edilmesi gerekir. Bunu yapmanın bir yolu, farklılaştırılmış öğretimin bir parçası olarak öğrenme sözleşmelerini ve bağımsız projeleri kullanmaktır.
Öğrenme sözleşmeleri, öğrencilere öğrenmeleri üzerinde bir miktar seçenek ve kontrol sağlayan yazılı anlaşmalardır, bağımsız projeler ise öğrencilerin ilgi alanlarını ve tutkularını keşfetmesini sağlayan kendi kendini yöneten etkinliklerdir. Her iki strateji de öğrencilerin yaşam boyu öğrenme için gerekli becerileri geliştirmesine yardımcı olur.
Deneyimsel ve sorgulamaya dayalı öğrenme ortamı, öğrenciler için oldukça önemli olan etkili geri bildirim ve yansıtma fırsatları sağlar. Bu noktada öğrenme hedeflerini ve kriterlerini belirlemek, zamanında ve özel geri bildirim vermek yansıtma yöntemlerini kullanmak önemlidir.
Esnek gruplama yöntemi, çalışmaları öğrencilerin farklı ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre uyarlamanın bir başka yolu olarak kullanılabilir. Öğrenci çıktıları ve geri bildirimin önemi bu uygulamada da öne çıkmaktadır.
Uygulama kolaylığı olan, öğrencinin tek ve eşsiz olma özelliğini koruyan bu ve benzeri stratejilerle öğrenme yaşantılarını kolaylaştırmak ve anlamlı kılmak mümkündür.
PELİN SAĞIROĞLU
YÖNDER OKULLARI
GENEL MÜDÜR YARDIMCISI